top of page

STERK VACHTWERK

VAN KN!PPR

Elke hond is uniek, en dat weet KN!PPR

Rashonden kan je duidelijk indelen volgens onderstaande vachttypes. Kruisingen daarentegen zijn dikwijls een combinatie van verschillende vachttypen. Ook hier kan duidelijk bepaald worden welke vachtverzorging het best past bij de vacht van je hond. Bij castraatvachten die meestal meer onderwol aanmaken, wordt bepaald wat de meest optimale behandeling is in functie van de mogelijkheden die de vacht biedt. 

Welke specifieke behandeling jouw hond bovenop de KN!PPR basisverzorging krijgt kan je hier ontdekken. 

stokhaar

De honden die tot dit vachttype behoren ondergaan normaliter 2 x jaar een vachtwissel. Doordat vele honden ondertussen ook binnen in huis leven bij een vrij constante temperatuur, is de natuurlijke rui niet zo nadrukkelijk aanwezig en verharen zij meestal het ganse jaar door. Bij KN!PPR verwijderen we vuil en borstelen we de vacht uit. De losse haren of ondervacht wordt verwijderd. De hond wordt, waar nodig, in model gezet.

Frequentie van de vachtverzorging: minimum 2 keer per jaar.

kort tot middellang zijdehaar met bevedering

De dekharen op de kop, de nek en de rug zijn korter dan de ondervacht die meestal pluizig oogt. Met de bevedering worden de langere vachtpartijen bedoeld aan de oren, de borst, de buik en de poten. Bij deze rassen bestaat de vachtverzorging uit een combinatie van verschillende technieken: plukken, soms ontwollen, knippen en scheren. Bij KN!PPR plukken we de dode vacht op de bovenste partijen en zetten we de bevedering in model. Afhankelijk van het ras worden broek, staart, oren en borstkas volgens standaard afgewerkt.

 

Frequentie van de vachtverzorging: ongeveer 6 tot 8 keer per jaar.

kort golvend dekhaar met dikke ondervacht

De vacht bestaat hier uit licht golvende dekharen met veel wolharen als ondervacht. Meestal ruien deze honden in de ondervacht 2 x jaar. Vooral de langere delen van deze vachten dienen geregeld te worden gekamd om klitten te voorkomen. Bij KN!PPR borstelen we de vacht volledig uit en wordt de hond verlost van de dode ondervacht. De broek, de kraag en de staart worden in model gebracht.

Frequentie van de vachtverzorging: ongeveer 4 keer per jaar.

lange ruige dekharen met kortere dikke ondervacht

De dekharen van deze vacht valt meestal sluik en zijn lang en stugger met daartussen zachtere en meestal lichtere wolharen als ondervacht. Deze honden vergen meer onderhoud, vooral tijdens de vachtwissel waarin klitvorming snel voorkomt. Regelmatig kammen is noodzakelijk bij deze rassen. Bij KN!PPR verlossen we de hond van de loszittende onderwol. De hond wordt, waar nodig, in model gezet.

Frequentie van de vachtverzorging: ongeveer 4 tot 6 keer per jaar.

ruwhaar

Bij deze vacht zijn de dekharen hard of stug van structuur. De wolharen zijn zachter en liggen korter tegen de huid aan. Deze vachten zijn vuilafstotend en hoeven meestal niet meer dan een fikse borstelbeurt na een wandeling. Zo hou je ook klitten uit de vacht. Wanneer de vacht plukrijp is (in de rui) steken ze meestal ‘uit’ de vacht en staan ze in alle richtingen. De kleur is ook lichter en ze voelen droger aan. Deze dode haren dienen vakkundig verwijderd te worden om jeuk en huidirritaties te vermijden. 
Bij KN!PPR worden de dode, loszittende dekharen geplukt met de hand. Een zeer arbeidsintensieve handeling die tijd en kennis vergt. Elk ras wordt volgens zijn trimschema afgewerkt.

De vacht vlak voor plukbeurt wassen maakt dat ze moeilijker los laat. Hierdoor kan het plukken voor de hond onaangenaam zijn. Wordt de hond na de plukbeurt gewassen, kan vuil in de haarzakjes komen doordat deze openstaan na het plukken. Dit kan leiden tot ontstekingen. De was- en droogbeurt bij de plukverzorging wordt daarom max. 1 week voor of min. 1 week na een plukbeurt ingepland. De prijzen zijn hier op afgestemd.

Frequentie van de vachtverzorging: ongeveer 3 tot 5 keer per jaar.

lang zijdehaar

De lange dekharen en de meegroeiende ondervacht zijn zijdeachtig. Dit betekent ook meteen dat het een zeer klitgevoelige vacht is waarbij regelmatig borstelonderhoud van groot belang is om een correcte vachtverzorging in het salon te kunnen garanderen. Bij KN!PPR wordt de hond doorgekamd en krijgt erna de basisverzorging. De hond wordt volgens de rasstandaard in model geknipt. Indien dit niet mogelijk is, bekijk ik graag samen met u welke kortere snit de beste oplossing kan zijn in functie van het welzijn van de hond en het onderhoud thuis, of we schakelen over naar tussentijdse borstelbeurten in het salon.

Frequentie van de vachtverzorging: ongeveer 8 keer per jaar.

Krulvacht

Er is bijna geen onderscheid tussen dekharen en ondervacht die spiraalvormig in lengte groeien. Er is heel weinig verharing bij honden met dit type vacht, dewelke extreem klitgevoelig is. Ook hier zijn grondige borstelbeurten thuis van groot belang om de vacht in goede conditie te houden. Bij KN!PPR wordt de hond ontdaan van de laatste knopen en eventuele kleine klitten en krijgt hij/zij de basisverzorging. De hond wordt in een standaard rasmodel geknipt en/of geschoren. Uiteraard zijn er in dit type vacht heel wat andere leuke en creatieve modellen mogelijk. De prijzen hiervoor variëren naargelang moeilijkheidsgraad en worden daarom enkel aan uurtarief aangerekend. Indien een grondig thuisonderhoud niet mogelijk is, bekijk ik graag samen met u de mogelijkheden van tussentijdse borstelbeurten in het salon.

Frequentie van de vachtverzorging: ongeveer 6 tot 8 keer per jaar.

fotobehang-grappig-weimaraner-hond-geiso
cocker.jpg
fotolia_73354891-768x535.jpg
tibetaanse-terrier_87557-10450_edited.jp
FoxTerrierDraadhaar.jpg
toy-poodle-main.jpg
maltezer740x433.jpg
bottom of page